Bahan-bahan Udang@Sotong 1/2 kilo Cili padi 5-6 batang dihiris (kalau suka banyak boleh tambah, aku selalu guna 10-12 batang) Daun kari 1/2 cawan (lagi banyak lagi sodap) 3 sudu besar Butter@Marjerin 2 sudu besar Nestum (aku selalu lebihkan nestum sebab aku suka manis2 sikit) 3 sudu besar Oat Tepung jagung agak2 untuk gaul udang@sotong 1/2 sudu teh lada putih garam (sila adjust ikut kuantiti udang) 1 sudu teh gula (terpulang citarasa masing-masing) Cara-cara
1. Sangaikan oat bercampur nestum sampai keperang-perangan, angkat dan ketepikan 2. Gaulkan udang bersama tepung jagung, lada putih dan garam. Goreng terendam dalam minyak yang banyak. Bila udang dah masak angkat dan tapiskan minyak. Minyak goreng udang boleh simpan sebab dah tak guna minyak lagi. 3. Panaskan butter ke dalam kuali, masukkan gula, cili padi dan daun kari. 4. Bila daun kari dah garing-garing sedikit, masukkan udang dan gaul rata. 5. Akhir sekali masukkan nestum dan oat yang telah disangai. Adjustkan garam dan gula ikut selera sendiri. Siap untuk dihidangkan.
Pengikut
Mengenai Saya:
Salam,My name is Ridzuan, but just call me ChefWans | Professional Chef | You-tubers | Blogger | Publisher | Working in hotel industry where surrounding with top & international chef all around the world, i will write down this experience, cooking technique, recipe & tips into my digital diary blog, feel free to contact with me yeah, see you around..