Kenapa Salmon Warnanya Orange?
Kenapa Salmon Warnanya Orange? | Dari merah ke putih menjadi oren kepada biru, daging ikan boleh berada hampir di mana-mana spektrum warna.
Apa yang mempengaruhi SALMON terhadap perubahan besar ini?
Terlalu Banyak sangat perkara
– dari sudut genetic, sehinggalah ke pigmen hempedu. Daripada perubahan sesuatu
warna yang terdapat pada sesekor ikan itu lah kita mampu tahu darimana datang nya
ikan tersebut.
rutin harian mereka serta rutin pemakanan yang mempengaruhi
persekitaran meraka, anda ikuti artikle ini untuk memahami dengan lebih lanjut Kenapa Salmon Warnanya Orange?
Red Yellowfin Tuna: Merupakan menu klasik yang
sentiasa menjadi pilihan di semua kuanter shushi di seluruh dunia, mempunyai
permintaan yang sangat tinggi, adalah sangat pelik jika tidak tersenarai
menunya di kuater shushi.
Baca juga : Geoducks-"Kerang laut gergasi
Ikan ini juga merupakan “Michael Phelps” dari dunia
ikan, dalam kata lainya adalah perenang yang sangat hebat dalam dunia ikan. Serta
kehebatan atlitnya mempunyai banyak
kaitan dengan daging merah rubynya.
“Bruce Collette”, seorang ahli dari zoologi berkhidmat
dengan Perkhidmatan Perikanan Laut Negara, memberitahu kami bahawa tuna adalah perenang
yang sangat hebat serta perenang jarak jauh, mereka memerlukan banyak oksigen
untuk memberi makan kepada otot mereka.
Protein yang dipanggil “myoglobin”
menyimpan oksigen untuk otot dan bertindak sebagai pigmen, proses ini lah yang
mengubah secara keseluruhan warna ikan tuna menjadi merah, ini juga berlaku
kepada beberapa ikan dilaut lepas seperti ikan mako yu dan ikan todak, tetepi
tidak lah seberapa merah isinya hanyalah sekadar merah jambu merah..
ini adalah
kerana kedua dua ikan ini bukan lah seperti ikan tuna yang sngat memerlukan
oxygen serta perenang yang hebat.
Dalam ertikata lain lebih banyak Protein yang dipanggil
“myoglobin” yang terdapat didalam ikan maka ituah yang akan mempengaruhi warna
ikan tersebut.
Daging pigmentasi pada ikan tuna berlaku di seluruh badan
tetapi lebih tertumpu pada satu jalur dari kepala sehingga ke ekor.
Juga ambil perhatian: Sesetengah penjaja makanan laut yang
licik meningkatkan warna daging tuna dengan mendedahkannya kepada gas karbon
monoksida.
Kaedah ini memulihkan daging yang telah memudar kepada merah segar
dan lazat. Amalan ini menyalahi undang-undang di sesetengah negara, seperti
Singapura, tetapi tidak di A.S.
Oleh itu, berhati-hatilah dengan apa-apa
potongan tuna yang seolah-olah hanya sedikit ceri-merah menjadi nyata - ia
boleh kurang segar daripada kualiti yang telah diiklankan.
Kenapa Salmon Warnanya Orange?
Orange Chinook salmon: Isi ikan salmon yang yang selalunya berwarna warna
merah jambu-orennya mempengaruhi daripada kombinasi genetik dan diet ikan ini
yang sangat unik.
“Milton Love” , ahli biologi dari University of California,
Santa Barbara juga Penulis buku “Certainly More Than You Want to Know About
the Fishes of the Pacific Coast”, mengatakan bahawa apabila salmon memakan
krill,
(anda bole baca disini apa itu krill) sebagai sebahagian besar dari diet pemakanan seharian mereka, pigmen
yang disebut “karotenoid” (anda bole baca disini apa itu karotenoid) dalam Crustaceans bertindak akan mengubah warna
kepada warna orange daging ikan ini.
Mengapa tidak berlaku kepada semua ikan yang memakan krill?
Kajian menjelaskan bahawa salmon mengandungi "gen
warna" yang membolehkan karotenoids tampil dalam tisu otot mereka,
sebagaimana yang tidak terdapat pada ikan – ikan lainya.
Dipanggil "ivory kings",
salmon ini dilaporkan dapat menarik harga yang lebih tinggi daripada salmon
merah yang dipotong di pasar runcit. Walau bagaimanapun, Tom Worthington,
pemilik bersama Pasar Ikan Monterey di San Francisco,
kadang-kadang terpaksa
menurunkan harga “ivory kings” untuk memjualnya kepada pelanggan kerana salmon
yang isinya orange lebih sinonim kepada pelanggan berbanding “ivory kings” ini
mahupun ianya lebih mahal serta susah dijumpai.