Jom buat "lollipop" cake | kali ni update blog dgn ceritera pop.. tp bukan k-pop ya tapi
cake pops.. hehe.. sebenarnya kalau baca step resepi ni mcm senang je buat, sebenarnya resepi cake pops ni lebih
kurang je dgn resepi oreo
cheese ball ..
bezanya saya menggunakan biskut oreo & cream cheese manakala CP menggunakan kek
& butter.. walaupun resepinya lebih kurang sama tapi rasanya tetap berbeza..
utk peminat keju tegar (mcm anak saya) pasti memilih OCB.. hehe.. terpulanglah
kan.. citarasa masing2 kan berbeza..
okeylah sebelum cerita ni berlanjutan utk babak yg ke2 (hehe..) elok lah kiranya saya perkenalkan dr mana saya dapatkan resepi ni ya..
okeylah sebelum cerita ni berlanjutan utk babak yg ke2 (hehe..) elok lah kiranya saya perkenalkan dr mana saya dapatkan resepi ni ya..
Baca juga : Resepi korean garlic cheese bread guna roti burger
resepi cake
pops ni di postkan oleh Qies yusof dlm group resepi
turun temurun, resepi istimewa keluarga kita ..mohon share di sini pulak ye
QIES.. thank you..
Resepi lillipop cake.
Bahan bahan serperti kat bawah ni yer, so far tak de lah susah sangat nak mencari bahan bahanya. Jom kita cuba.
Bahan bahanya:
(menghasilkan
20biji tp saya dpt 11 biji dgn purata 25g setiap 1 CP)
- lebihan kek (perisa apa pun
boleh) - tp lg
sedap guna kek coklat
- 50 g unsalted butter
- dark,milk & white chocolate - saya
guna milk chocolate compound
- 1/2 tbsp shortening / butter - saya
xletak
- manik urai warna warni
- badam hancur
- chocolate rice
- smarties @ m&m
- batang lolipop / lidi sate ukuran dlm
15cm
- kotak polisterine
P/s:
- *saya letak gula manik.. sanding sugar.. badam.. dll.. kira apa yg ada kat dapur tu je lah yg saya guna sbg hiasan.
- * kuantiti lebihan kek dan butter tu bergantung byk @ kurangnya kek yg kita nak guna ye.. sb resepi asal pun xbg anggaran berapa gram nak guna so kita pandai2lah utk adjust tekstur kek.. letak butter sikit2.. jgn terlalu lembik dan jgn terlalu kering.. yg sedang2 aje..
Cara Membuatnya:
|