Advertisement

Jom buat "lollipop" cake


pop cake, lollipop cake,

Jom buat "lollipop" cake | kali ni update blog dgn ceritera pop.. tp bukan k-pop ya tapi cake pops.. hehe.. sebenarnya kalau baca step resepi ni mcm senang je  buat, sebenarnya resepi cake pops ni lebih kurang je dgn resepi oreo cheese ball .. 

bezanya saya menggunakan biskut oreo & cream cheese manakala CP menggunakan kek & butter.. walaupun resepinya lebih kurang sama tapi rasanya tetap berbeza.. utk peminat keju tegar (mcm anak saya) pasti memilih OCB.. hehe.. terpulanglah kan.. citarasa masing2 kan berbeza..

okeylah sebelum cerita ni berlanjutan utk babak yg ke2  (hehe..) elok lah kiranya saya perkenalkan dr mana saya dapatkan resepi ni ya.. 

Baca juga : Resepi korean garlic cheese bread guna roti burger

resepi cake pops ni di postkan oleh Qies yusof dlm group resepi turun temurun, resepi istimewa keluarga kita ..mohon share di sini pulak ye QIES.. thank you..

Resepi lillipop cake.

Bahan bahan serperti kat bawah ni yer, so far tak de lah susah sangat nak mencari bahan bahanya. Jom kita cuba.

Bahan bahanya: 

(menghasilkan 20biji tp saya dpt 11 biji dgn purata 25g setiap 1 CP)

  • lebihan kek  (perisa apa pun boleh) - tp lg sedap guna kek coklat
  • 50 g unsalted butter 
  • dark,milk & white chocolate - saya guna milk chocolate compound
  • 1/2 tbsp shortening / butter - saya xletak
  • manik urai warna warni
  • badam hancur
  • chocolate rice
  • smarties @ m&m
  • batang lolipop / lidi sate ukuran dlm 15cm
  • kotak polisterine

P/s: 
  • *saya letak gula manik.. sanding sugar.. badam.. dll.. kira apa yg ada kat dapur tu je lah yg saya guna sbg hiasan.
  • * kuantiti lebihan kek dan butter tu bergantung byk @ kurangnya kek yg kita nak guna ye.. sb resepi asal pun xbg anggaran berapa gram nak guna so kita pandai2lah utk adjust tekstur kek.. letak butter sikit2.. jgn terlalu lembik dan jgn terlalu kering.. yg sedang2 aje..

Cara Membuatnya:

    1. hancur2kan kek menggunakan jari.
    2. masukkan butter dan gaul sehingga kek dan butter sebati.
    3. ambil segenggam dan bulat2kan - saya bulatkan dlm 25g setiap satu.
    4. buat sehingga habis dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam.
    5. cairkan chocolate dgn kaedah double boiler - tambahkan shortening/butter - kacau hga semua bahan cair & sebati.
    6. keluarkan cake pops yg di sejukkan tadi,ambil batang lolipop dan cucuk pada cake pops.
    7. pegang batang cake pops - salut keseluruhan permukaan dgn coklat yg telah dicairkan tadi.
    8. sebelum coklat mengeras.. taburkan dgn bahan hiasan.
    9. cucuk atas polisterine dan biarkan sehingga coklat mengeras sepenuhnya.- xde polisterine kat rmh.. saya cucuk dgn span.. mmg payah nak berdiri tegak.. (jgn ikut cara saya ye..)
    10. siap dan sedia untuk dinikmati.