Advertisement

CHOCOLATE ECLAIR






















Assalamualaikum...
Selamat malam semua... Aii.. dah malam baru masuk dapur kan... Biasalah kan ita ni bila anak2 periksa mak dia ni tak senang duduk asyik keluar masuk bilik kecik tu senak peruttt.. hihi tu yang dapur lambat berasap.. selagi tak habis exam selagi tu lah mak dia ni kalut aje.. semua serba tak kena.. apa yang di pegang semua macam tak de mood aje.. hati risau bukan kepalang..









Untuk membuat choux pastry / eclairs.
70 gm butter
150ml air
100gm tepung gandum – di ayak dulu
2 biji telur
First panaskan oven dulu 200 degree celcius. Penting!

1.Masukkan air dan butter dalam periuk.Tunggu sampai mendidih.
2.Dah mendidih kecilkan api then masukkan tepung gandum sampai adunan jadi licin dan berkilat.Ketepikan sekejap. *kacau cepat cepat*
3.Bila adunan dah sejuk baru masuk telur.Guna mixer sampai sebati/licin.
4.Masukkan adunan dlm pipping bag (klu takde guna sudu pun boleh) dan pipe kan dlm loyang.Make sure loyang dah disapu sikit ngan butter tau!kalau tak melekat nnt.
5.Bakar selama 20-25 min.
Topping coklat.
100gm coklat masakan
1.Cairkan coklat masakan secara double boiler
2.Then celupkan atas permukaan eclairs
3.Masukkan dlm peti untuk bg coklat tu mengeras
Nak tambah filling dlm tu pun boleh.Gunalah filling kastard/coklat atau pape.
Make sure suhu oven betul.Bergantung pada oven jugak.