Advertisement

Orange and Chocolate Mousse "Trifle"


Asalamualikum..
Salam sejahtera..

Kombinasi antara chocolate dengan orange sudah pun menjadi ikutan sejak lama dahulu lagi, sekarang ianya gandingan umpama irama dan lagu. kali ini saya ingin meggabungkan sekali lagi kombinasi orange dan chocolate di dalam pembuatan triffle kalini.

Saya juga ingin menggabungkan chocolate sponge cake dengan orange cream mousse. bagi say ini juga merupakan gandingan yang agak lazat dalam penghasilan triffle yang sangat sedap.

pada mulanya saya mencampurkan eliment yang agak crispy untuk mendapatkan rasa yang crunchy dalam penghasilan triffle ini. tetapi hasilnya agak mengecewakan apabila mencampurkan element crunchy bersama dengan mousse, jadi element yang crunchy itu menjadi lemau. jadi saya pun tidak lagi menggunakan nya, mungkin akan menggantikan ya dengan jelly.


BAHAN BAHAN
(15 cawan - bergantung pada saiz)

Chocolate Mousse
250g coklat bar - Ikut suka nak guna dark or milk
300ml whipping cream
40ml susu segar
1 3/4 sudu besar gelatin
20g gula kastor

Orange Mousse
1 biji parutan kulit oren.
1 biji jus oren - lebih kurang 60ml
300ml whipping cream
1 1/2 sudu besar gelatin
55g gula kastor

Bahan Lain
1 biji sponge cake - dipotong dadu kecil (bole beli or buat)
kacang yg ditumbuk secukupnya - boleh guna apa2 jenis kacang


CARA CARA

Chocolate Mousse
1. Satukan susu segar dan gelatin. Gunakan kaedah double boil dan kacau sehingga gelatin cair. Ketepikan.
2. Dengan menggunakan kaedah double boil juga, masukkan coklat bar kedalam mangkuk. Kacau sehingga coklat cair. Ketepikan.
3. Didalam mangkuk lain, putarkan whipping cream dan gula sehingga kental (hard peak).
4. Ambil 1/3 daripada adunan whipping cream, masukkan kedalam adunan coklat. Kuap balik sebati. Buat sehingga selesai. Kemudian, masukkan campuran gelatin tersebut dan kaup balik rata. Sementara buat orange mousse, masukkan sekejap dalam fridge.

Orange Mousse.
1. Satukan jus oren dan gelatin kedalam mangkuk. Gunakan kaedah double boil dan kacau sehingga gelatin larut. Biarkan sejuk seketika.
2. Didalam mangkuk lain, masukkan whipping cream, parutan kulit oren dan gula. Pukul sehingga kental.
3. Masukkan campuran gelatin tadi kedalam whipping cream dan kaup balik sebati.

Penyediaan
1. Sediakan cawan yg sesuai.
2. Untuk base, masukkan sedikit sponge cake. Kemudian, masukkan chocolate mousse kedalamnya.
3. Kemudian, taburkan kacang diatasnya. Sambung kembali diatasnya dengan paipkan orange mousse. Buat sehingga habis.
4. Sejukkan lebih kurang 4 jam atau semalaman sebelum dihidang. 

Selamat mencuba ya........ ENJOY!